2009-10-10 16:47:57• hírek • Gozner Gertrud

Büntet a hatóság

A megye állattenyésztő farmjai működésükhöz kötelesek engedélyt kérni a Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől, különben magas büntetésekre számíthatnak - figyelmeztetett a székházban megtartott sajtótájékoztató keretén belül Gabriel Preda Tarnoveanu, az ügynökség igazgatója.

Ez a szabályozás mind a magán, mind a jogi személyekre érvényes, amennyiben nagyüzemi állattenyésztést folytatnak - tette hozzá. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a farmok, ahol több mint száz állatot - disznót, juhot, kecskét vagy szarvasmarhát - tartanak, illetve több mint tízezer darab szárnyast nevelnek. Szatmár megyében jelenleg 28 ilyen farmot tart nyilván a környezetvédelmi ügynökség.

A legtöbb gondot ezekkel a telepekkel a kellemetlen szagok és a nem megfelelő módon tárolt ürülék jelenti - magyarázta az igazgató. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség havonta értesíti a Környezetvédelmi Őrséget, hogy hány új engedélyt adott ki állattenyésztő farmok részére. Szintén az őrség jár el, ha lakossági bejelentés érkezik az állatáttenyésztő telepek körzetében tapasztalt szabálytalanságokról.

Minden engedéllyel rendelkező farm köteles az állati ürüléket megfelelően elzárt helyen tárolni, majd hat hónap után istállótrágyaként felhasználni, az elhullott állatokat pedig hűtőberendezésben kell tartani, amíg egy erre szakosodott cég elszállítja őket - fejtette ki a szakember.


Büntetésre számíthat az, aki nem váltja ki a szükséges engedélyeket
Büntetésre számíthat az, aki nem váltja ki a szükséges engedélyeket


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: